Skip to content

Fra frigjøringsdag til veterandag: Fredsmarsjen pågår

mai 6, 2011

I slutten av Andre verdenskrig fryktet de allierte at den tyske hæren i Norge skulle nekte å kapitulere. At Tyskland frivillig ville oppgi kontrollen av Norge, som var sterkt befestet og hvor de hadde nesten en halv million soldater stående, var på ingen måte gitt.

Berlins forsvar kapitulerte 2. mai, og to dager senere kapitulerte de tyske styrkene i Nederland. Den 7. mai kl. 02.41 underskrev en delegasjon utsendt av rikspresidenten Dönitz til general Montgomery i Reims et dokument som sa at alle tyske styrker skulle innstille kampene innen kl. 11.00 neste dag.

Den 8. mai erklærte Churchill og president Harry S. Truman den 8. mai som seiersdag. Tyskland kapitulerte betingelsesløst, og ut over sommeren 1945 ble de tyske styrkene sendt tilbake til Tyskland.

Stalin forlangte imidlertid at kapitulasjonshandlingen også skulle skje overfor hans egne representanter, og den 8. mai kl 23.30 dro en tysk delegasjon til Karlshorst i Berlin. Pga. ulike tidssoner var det da allerede den 9. mai i Moskva, noe som har ført til at det er denne dagen som feires som seiersdagen i Russland.

Den 8. mai, dagen tyske militære styrker kapitulerte etter 5 år med okkupasjon, ble på denne måten frigjøringsdagen i Norge og en offisiell flaggdag.

I 2010 bestemte regjeringen av frigjøringsdagen også skal være veterandagen, en merkedag for veteraner fra Andre verdenskrig, såvel som tjenestegjørende i FN-styrker og andre internasjonale operasjoner.

Beslutningen om innføring av veterandagen ble fattet i 2010 og den første markering er planlagt i 2011. Forsvarsdepartementet la i den forbindelse opp til en markering i større omfang, med nasjonale og lokale arrangementer, og ba alle landets kommuner om gjennomføre arrangementer der veteranenes innsats markeres.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har varslet en ny og stor nasjonal markering på Akershus festning på Veterandagen i år – og flere lokale arrangementer rundt i Norge. Statsråder vil være til stede på markeringer over hele landet. Især soldatene som har vært i utenlandstjeneste vil bli gitt spesiell oppmerksomhet.

Den 8. mai vil krigshelten Trond Bolles etterlatte motta Krigskorset under den nasjonale seremonien på Akershus festning. Bolle ble tildelt Norges høyest hengende utmerkelse post mortem tidligere i år, etter enestående innsats i Afghanistan.

Også Oberst Eirik Johan Kristoffersen og kaptein Jørg Lian vil bli tildelt Krigskorset med sverd for personlig ”utvist personlig mot og fremragende ledelse i meget vanskelige situasjoner” under internasjonale operasjoner i Afghanistan på Akerhus den 8. mai.

Den 8. mai har med andre ord gått fra å være frigjøringsdag til å bli en veterandag, fra å være en dag for å minnes Andre verdenskrig til å feire de nye krigene Norge deltar i. Det er blant annet det Fredsmarsjen vil markere seg mot.

Marsjen startet kl. 11.00 ved Eidsvollbygningen. Det ble først avholdt en appell ved leder i Fredsinitiativet, Reza Rezaee, og deretter ved Zahir Athari fra Fred og Demokrati i Afghanistan og lokale representanter.

Deretter begynte turen til Jessheim, hvor man avholdt et åpent møte på Rådhusplassen før man ut over kvelden hadde mat og sosialt samvær ved Nordbytjernet. Kort sagt kan man si at alt har vært vellykket hittils.

Vi er 25-30 engasjerte fredselskende mennesker som marsjerer for det vi vet er den rette ting å marsjere for – alle soldatene ut av Afghanistan slik at fred på nytt kan bli en realitet.

Reklamer
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: