Skip to content

Om marsjen

Fred, demokrati, nasjonalt sjølstyre og solidaritet!

Fredsmarsjen 6.-8.mai 2011, fra Eidsvollsbygningen i Eidsvoll til Eidsvolls Plass ved Stortinget, går under fanen: Fred, demokrati, nasjonalt sjølstyre og solidaritet!

Sted og tidspunkt for marsjen er valgt ut i fra dette budskapet: Eidsvoll og 8.mai symboliser vår egen sjølråderett. De symboliserer også solidaritet og motstand mot at andre folk og nasjoner skal utsettes for angrepskrig og okkupasjon. Setningen i Grunnloven som krever at den norske hæren ikke skal brukes utenfor Norges grenser uten Stortingets samtykke er mynta på at Norge ikke skal trekkes med i kriger som byter med grunnverdier som vår marsjparole signaliserer.

Siden Norge nå i snart 10 år har deltatt i det vi mener er en krig med påfølgende okkupasjon av Afghanistan, vil kravet om at «Norge skal trekke seg ut av krigføringen i Afghanistan!» være det viktigste enkeltkravet som marsjen fremmer. Vi sier «Norge og NATO ut av Afghanistan!», «Fred, demokrati og nasjonalt sjølstyre for det afghanske folket» og «Støtt de demokratiske kreftene i Afghanistan!».

Vi vil, både fram til marsjen og under marsjen – dersom kravet ikke er innfridd til da – fremme kravet om at storting og regjering bestemmer en startdato for den norske militære tilbaketrekningen fra Afghanistan. Når til og med USA har vedtatt å starte tilbaketrekningen nå til sommeren, og Tyskland som det 6. NATO-landet også har vedtatt oppstart i løpet av 2011, ser det ut til at Norge har bestemt seg til å være i baktroppen blant de som kalles våre allierte. Før vi når Stortinget den 8.mai krever vi at Norge også har vedtatt en konkret exit-plan.

Paroler som er retta mot andre angrepskriger og okkupasjoner og som uttrykker solidaritet med andre som slåss for de rettighetene som vår samlende parole uttrykker, er sjølsagt velkomne i marsjen på vegne av de som fører dem fram. Ellers gjelder parolefrihet innenfor rammen av vår samlende parole.

Reklamer
2 kommentarer leave one →
 1. Paloma permalink
  mai 25, 2011 6:05 pm

  Hei!
  Dette var uten tvil en fantastisk arrangement. Synd jeg ikke fikk vært med mye på grunn av eksamenstiden. Men jeg lurer på om dere har eller skal arrangere en underskriftskampanje i mot bombanderingen av de sivile i Libya av NATO?
  Det håper jeg virkelig, bare i to dager har 16 mer sivile blitt drept.

  Mvh
  Paloma Leon

  • mai 25, 2011 9:19 pm

   herved er du invitert til et debattmøte på Asyle 31 mai. kl 18.30 Dette møtet er et mobilseringsmøte og skal mobilsere til ventuelle handlinger og aktiviteter fremover.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: